Receptek

 EGYSZERŰ, GYORS, FINOM!

TARTALOM

Diós keksz
Juhtúrós-fetás csiga
Hagymaleves                                                    Panka unokám ebédje

                            


                               
                                  

Diós keksz
Hozzávalók:
25 dg. darált dió,
25 dg. liszt, 
12-15 dg. cukor,
 20 dg. Rama margarin
1 tojás, 
1/2 lapos mokkáskanál só, 
fél sütőpor. (el is maradhat)

Elkészítés: A száraz anyagokat összekeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal, majd összedolgozzuk a felvert tojással. Hűtőben kicsit állni hagyjuk, lisztezett lapon hüvelykujj vastagságúra sodorjuk, és kb. 2 cm hosszú kockákra szeleteljük.  A kockácskákat tepsibe rakjuk kb. 5 cm  távolságra, majd sima aljú pohárkával szétlapítjuk  3-5 mm. vastagságúra. (A pohárkát gyakran mártsuk lisztbe, ne tapadjon hozzá a tészta). Előmelegített sütőben, világosra sütjük ( nagyon odafigyelve, mert hamar megég.) Tálra szedve,  még forrón megszórjuk porcukorral. Sokáig eláll.



Juhtúrós-fetás csiga 
Hozzávalók:
Réteslap
feta, vagy juhtúró
olaj
tejföl

Elkészítés: Tejfölt olajjal összekeverünk, kb. 2:1 arányban. (Nem lesz homogén, de ez nem baj). Az olajos masszával megkenjük a réteslapot, és egyik szélére ceruza vastagságú feta csíkot  helyezünk, feltekerjük. (Kb. ujjnyi  vastag henger lesz), és ezt csigává tekerjük. Sütőlapra helyezzük, pirosra sütjük. Melegen, hidegen fogyasztható. Legfinomabb langyosan.

Fortélyok:   Érdemes feta-juhtúró keveréket csinálni,  lágyabb az íze és könnyebb vele dolgozni. Javasolt a masszát mélyhűtőben félkeményre fagyasztani, így  könnyen sodorhatunk ceruza vastagságú rudakat. (Ha a tejföl sovány, ha a feta van nagyobb arányban, vagy csak fetával készítjük, célszerű  sütés előtt olajjal, vagy a maradék tejfölös keverékkel megkenni a csigákat.
Gyors, egyszerűen készíthető, laktató. 2 csiga  görög salátával bőséges vacsora.
 
Hagyma krémleves
A hasznos praktikáknál bemutatott hagymából hagymalevest szoktam csinálni. Nincsenek megadott összetevők, mindig variálok, így mindig más-más ízű levest kapok. 
Elkészítés: A hagymát felvágom és fűszeres sós vízben puhára főzőm. Botmixerrel pépesítem, és ízesítem: őrölt római köménnyel, kevés kék-penészes sajttal, (1 l.-hez kb 1 mokkáskanálnyit), Ugyane mennyiséget behabarok kb 2 teáskanál keményítő és 1 dl. főzőtejszín keverékével.    Ez az alap leves.
Fortélyok: Lehet a hagymát kis krumplival, cukkinival, vagy csicsókával dúsítani. Lehet friss petrezselyem, vagy kaporral megszórni tálalás előtt. Lehet kevés hagyma darabot hagyni a levesben.
Tálalható reszelt sajtra szedve a forró levest. Pirított kifli karikákkal vagy kenyérkockákkal megszórva.